Sunday, October 29, 2006

Project ELEUSIS





Μετά από δυο χρόνια εντατικής δουλειάς σε Παρίσι, Αθήνα, Λονδίνο και με τη σύμπραξη Ελλήνων, Βρετανών και Αφρικανών μουσικών, οι δημιουργοί του άλμπουμ Eleusis: Tales of the Holy part 1., είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν και να παρουσιάσουν ζωντανά στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των προσπαθειών τους. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τα ελληνικά μουσικά δρώμενα, καθώς καταφέρνει να γεφυρώσει με επιτυχία, ασύμβατες μεταξύ τους φόρμες από τις μουσικές παραδόσεις διαφόρων πολιτισμών, αφομοιώνοντας τες στον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο. Μουσικά στοιχεία από ποικίλες και μακρινές κουλτούρες (από τη δυτική Αφρική ως τη νότια Ινδία) συνυφαίνονται αρμονικά με αρχαιοελληνικά ιερά κείμενα και μοτίβα από την ελληνική παραδοσιακή μουσική των νεότερων χρόνων.

Το νέο CD αποτελεί καρπό της κοινής ερευνητικής προσπάθειας δυο νέων Ελλήνων καλλιτεχνών: της Φωτεινής Παπαδόδημα και του Γιώργου Παλαμιώτη. Με τη σκέψη τους στραμμένη στην αρχαϊκή εποχή, όπου τα σύνορα μεταξύ φύσης, θεών και ανθρώπων δεν ήταν ακόμη σαφώς προσδιορισμένα, δημιούργησαν έναν θεματικό άξονα εμπνευσμένο από τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης ο οποίος αποτελούσε τον πυρήνα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Ο άξονας αυτός, επικεντρωμένος στον κύκλο ζωή-θάνατος-αναγέννηση, βασίζεται σε αποσπάσματα από Ορφικούς και Ομηρικούς ύμνους.
Το μουσικό ταξίδι της Φωτεινής και του Γιώργου αρχίζει με μια επίκληση στη «Μνημοσύνη» θεά της μνήμης και μητέρα όλων των τεχνών, συνεχίζεται με το «μυστικό γάμο» της Περσεφόνης με τον Aδη, περιγράφει την χειμερινή απόγνωση της Δήμητρας που ψάχνει οργισμένη για την κόρη της και καταλήγει στο αίσιο ξανασμίξιμό τους.
Η επανεύρεση μάνας και κόρης σηματοδοτεί την έλευση της άνοιξης, την αφθονία των καρπών της γης και το τελειωτικό θρίαμβο του φωτός με την κυοφορία από την Περσεφόνη του ερωτικού θεού Ίακχου. Ταυτόχρονα επιχειρείται μια συγκριτική αντιπαράθεση των αρχέγονων μύθων με ελληνικά, ανατολίτικα και δυτικοαφρικανικά δημοτικά τραγούδια, στην οποία καταδεικνύεται το κοινό υπόστρωμα των εμπνεύσεών τους, η αμοιβαιότητα των πόθων και των βασάνων τους, η επί ίσοις όροις συμμετοχή τους στην κληρονομιά των πανανθρώπινων αξιών, παρά τους αναγκαστικούς μετασχηματισμούς που επέβαλε ο χρόνος και η απόσταση. Αν εξαιρέσουμε το ηλεκτρικό μπάσο και τα ντραμς, το project: Eleusis μεταχειρίζεται παραδοσιακά όργανα από την Ελλάδα, την Μικρά Ασία και την Αφρική.

Οι μουσικοί που συμπράττουν με τον Γ. Παλαμιώτη και την Φ. Παπαδόδημα είναι οι: Aγγελος Πολυχρονόπουλος (κρουστά ), Κωστής Κοπανάρης (κρουστά), Χρήστος Γκοτσίνας (τύμπανα), Moussa Hemma από τη Burkina Faso (αφρικανικό ξυλόφωνο), Ousmane Keita από το Mali (άρπα) από τη γνωστή μουσική οικογένεια των Keita, καθώς και σολίστες της παραδοσιακής μας μουσικής όπως οι Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μακρής (γκάιντα) και Αντώνης Απέργης (κανονάκι, νέι, ούτι). Οι δημιουργοί του Eleusis ξεκίνησαν την απόπειρά τους στο σύμπαν των διαπολιτισμικών καλλιτεχνικών συνευρέσεων σε πείσμα όλων όσων έλεγαν: «ωραία ιδέα, αλλά δεν θα ενδιαφερθεί κανείς».
Οι δυσοίωνες αρχικά προβλέψεις για την πορεία του εγχειρήματος, ανατράπηκαν από το άμεσο ενδιαφέρον της ανερχόμενης δισκογραφικής εταιρείας track7music, να στηρίξει με όσα μέσα διέθετε την παραγωγή. Στη συνέχεια, δυο κορυφαίοι παραγωγοί της Real World music, οι Nick Page και Neil Sparkes γνωστότεροι ως Temple of Sound κι έχοντας στο ενεργητικό τους συνεργασίες με τον Peter Gabriel, τους Massive Attack, τη Natasha Atlas και πλειάδα άλλων σημαντικών καλλιτεχνών - ακούγοντας δείγμα της μέχρι τότε δουλειάς του ελληνικού ντουέτου αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο project. Η τελική μίξη του ήχου πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τους Temple of Sound.
Tο mastering ολοκληρώθηκε στο φημισμένο βρετανικό Exchange Studio και φέρει την υπογραφή του τελειομανούς Mike Marsh (γνωστός από τις συνεργασίες του με τους Massive Attack, U2, Madonna, Bjork, Prodigy, Moby κ. α.)

Η Φωτεινή Παπαδόδημα και ο Γιώργος Παλαμιώτης, επιστρέφοντας από το Λονδίνο πραγματοποίησαν μια «μυστική περιοδεία» σε όλη την Ελλάδα, παίζοντας live αποσπάσματα από την αναμενόμενη δουλειά τους, σε αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές απ' όπου άντλησαν την έμπνευσή τους, χωρίς προαναγγελία ή πλάνο, μπροστά σε ανυποψίαστο κοινό ή τους περαστικούς που «έτυχε» να βρίσκονται στον κατάλληλο τόπο την κατάλληλη στιγμή. Τελευταίος σταθμός των απροσχημάτιστων εμφανίσεών τους είναι η Αθήνα, με παραστάσεις που θα δοθούν, στο πολιτιστικό κέντρο 'Ελληνικός Κόσμος' - Πειραιώς 254 Κτίριο 5, από 3 έως 7 Νοεμβρίου.



.

3 comments:

Anonymous said...

Η Φωτεινή (Παπαδόδημα) έχει σημαντική δουλειά και ως σκηνοθέτιδα, Alkman.
Απορώ που το Δελτίο Τύπου τους δεν αναφέρει κάτι και γι' αυτό...

Alkman said...

Επισης χορευτρια και ηθοποιος:

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite3_15_10/07/2006_158542

Mantalena Parianos said...

Όντως...
;)