Thursday, November 23, 2006

Οι τρεις ιεράρχες και τα «ελληνοχριστιανικά» ιδεώδη




Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουμε τους τρεις μεγίστους φωστήρες των ελληνικών γραμμάτων!
  • Ιωάννης ο Χρυσόστομος
  • Αθανάσιος ο Μέγας
  • Γρηγόριος Νανζιαζηνός

Αυτούς τους τρεις που διέσωσαν τα ελληνικά γράμματα και τα παρέδωσαν σε μας τους νεότερους!
Η γιορτή αυτή μας δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε στο περιβόητο κατασκεύασμα των «ελληνοχριστιανικών Ιδεωδών» και να δούμε κατά πόσον κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να υπάρξει.

Μαθαίνουμε - και για κάποιους αποτελεί και ιδεολόγημα - ότι «Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας των Ελλήνων»..., «Χριστιανική Εκκλησία και Ελληνικό Έθνος είναι έννοιες αλληλοσυμπληρούμενες», Πατρίδα θρησκεία οικογένεια και κάτι παρόμοια.
Αξίζει, λοιπόν, να δούμε πόσο αληθεύουν αυτά τα «σλόγκαν». Και, για τούτο, ας γυρίσουμε πίσω στις ρίζες, στην εποχή όπου ο Χριστιανισμός καθιερώθηκε ως επίσημη θρησκεία του Βυζαντινού κράτους, και θεμελιώθηκε η συνύπαρξη κοσμικής και θρησκευτικής εξουσίας.

Πλοηγός σ' αυτό το ταξίδι θα είναι ο γνωστός Έλληνας λογοτέχνης και αρθρογράφος Μάριος Πλωρίτης.
Και επειδή οι αλήθειες πρέπει να λέγονται, ας ακούσουμε τι έχει να μας πει, έτσι για να προβληματιστούμε λιγάκι:

Η Ιστορία, γράφει στο βήμα των Αθηνών, αρχίζει με μια γοερή αντίφαση: Οι Βυζαντινοί ένιωθαν συνεχιστές των αρχαίων Ελλήνων, διατηρούσαν πάμπολλα έθιμά τους, μιλούσαν τη γλώσσα τους, οι λόγιοί τους μελετούσαν την αρχαία Γραμματεία, τη «συντηρούσαν» αντιγράφοντας τα κείμενά της.
Απ' την άλλη, όμως, αποστρέφονταν την Ελλάδα και τους Έλληνες, επειδή τους ταύτιζαν με την επάρατη ειδωλολατρία, τον εχθρό και αλλοτινό διώκτη της χριστιανικής θρησκείας. Έτσι, έγιναν αυτοί διώκτες ανελέητοι των παλιών διωκτών τους. Και, φυσικά, πρωταρχικό ρόλο στο μίσος κατά «παντός του ελληνικού» και στον λυσσαλέο κατατρεγμό του, έπαιξε η Εκκλησία, που ήταν ο φορέας και λειτουργός της νέας θρησκείας και ο μοναδικός σχεδόν πνευματικός οδηγητής των Βυζαντινών.

Η πρώτη τους κίνηση ήταν να καταστρέψουν τους ναούς και τα αγάλματα των Ελλήνων στερώντας, έτσι, τον κόσμο από ανεπανάληπτα δημιουργήματα της αρχαίας τέχνης, για να μη μείνει ίχνος από τη «βδελυρή θρησκεία των ειδώλων».

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος, πρωτοστάτησε στην πυρπόληση της βιβλιοθήκης του Σεραπείου, με τους 42.000 τόμους της μοναδικής κιβωτού της αρχαίας γνώσης και λογοτεχνίας...

Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' κατάργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο πολύς Ιουστινιανός έκλεισε τις φιλοσοφικές σχολές της Αθήνας...

Και να ήταν μόνο τα άψυχα; Οι πρόδρομοι των σημερινών ζηλωτών επιδόθηκαν σε φοβερούς διωγμούς και σφαγές των «εθνικών», που τις ομολογούν και οι χριστιανοί χρονικογράφοι...

Ο ελληνολάτρης αυτοκράτορας Ιουλιανός όχι μόνο συκοφαντήθηκε και αναθεματίσθηκε σαν «αποστάτης» και «παραβάτης» αλλά και δολοφονήθηκε από χριστιανό, ενώ πολεμούσε εναντίον των Περσών...
Ο ανεψιός και διάδοχος του πατριάρχη Θεόφιλου, ο Κύριλλος, θεωρείται ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της σπουδαίας νεοπλατωνικής φιλοσόφου Υπατίας)...

Και η Σύνοδος της Νικαίας αναθεμάτιζε όσους «μελετούσαν διεξοδικώς τα ελληνικά μαθήματα»...

Ακόμα και το όνομα «Έλλην» πήρε νόημα υβριστικό και αποκρουστικό. Το Βυζάντιο «πολέμιον υπελάμβανε (θεωρούσε εχθρικό) το των Ελλήνων όνομα, καθ' όσον ανέκαθεν το όνομα τούτο εταυτίσθη μετά της εννοίας του ειδωλολάτρου», γράφει ο κάθε άλλο παρά «αντίχριστος», βέβαια ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος. «Ανόσιους, μυσαρούς, παμμίαρους» αποκαλούσαν τους Έλληνες οι αυτοκρατορικοί νόμοι και οι εκκλησιαστικοί πατέρες.

Ο Αθανάσιος κατακεραύνωνε τους «μιαρούς» Έλληνες... ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός στηλίτευσε την «κίβδηλον ποίησιν» των αρχαίων... και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος θεωρούσε πως Χριστιανισμός και Ελληνισμός είναι ασυμβίβαστοι, διαφωνώντας με τους νυν ελληνοχριστιανικούς κήρυκες...

«Το όνομα Έλλην κατήντησε θρησκευτικόν και ελέγετο περί μη χριστιανών και αν ακόμη ούτοι ήσαν Σαρακηνοί», λέει στην εκδοθείσα το 1933 «Ιστορία του Βυζαντινού Κράτους» ο ιστορικός Αμαντος.
Ακόμα και κορυφαίοι διανοητές, όπως ο πατριάρχης Φώτιος (9ος αιώνας) έγραφε πως οι Ρώσοι, προτού εκχριστιανισθούν, είχαν «ελληνικήν και άθεον δόξαν», ενώ ο «πλατωνιστής» Μιχαήλ Ψελλός (11ος αιώνας) έλεγε πως οι Κινέζοι ήταν. «Έλληνες το δόγμα»!!!

Και όταν, το 968, απεσταλμένοι του Πάπα εγχείρισαν στον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά γράμματα του Ποντίφικα με την προσφώνηση «αυτοκράτωρ των Ελλήνων», ο Φωκάς τους έριξε στη φυλακή!

Εναι αλήθεια πως, από τον 10ο και, περισσότερο, από τον 13ο αιώνα, οι βυζαντινοί ανθρωπιστές προσπάθησαν να ξαναδώσουν στα ονόματα «Ελλάς» και «Έλληνες» την παλιά τους αίγλη, και διεκδίκησαν την πνευματική «κληρονομιά» της Αθήνας. Ωστόσο, αυτή η «αποκατάσταση» δεν εξάλειψε τον (κληρικό προπάντων) ανθελληνισμό ως το τέλος της αυτοκρατορίας.

Ο μέγας λογοθέτης (πρωθυπουργός) του Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου, Θεόδωρος Μετοχίτης (αρχές 14ου αιώνα), θεωρούσε τους Έλληνες «εχθρούς του κράτους» και ευχόταν να «εξολοθρευθούν με την βοήθειαν του Θεού», ενώ ο προοδευτικός θεολόγος Βαρλαάμ (14ος αιώνας) θα κατηγορηθεί, ανάμεσα στ' άλλα, και σαν «ελληνομανής».

Και ο Γεννάδιος Σχολάριος (ο κατοπινός πρώτος πατριάρχης της Οθωμανοκρατίας), όταν ρωτήθηκε, τρία χρόνια πριν απ' την Άλωση, αν είναι Έλλην, απάντησε με αποστροφή: «... αν με ρωτήσει κανείς τι είμαι απαντώ, Χριστιανός είμαι».

Και ο ιστορικός Παύλος Καλλιγάς στο βιβλίο του «Μεσαιωνικός βίος του Ελληνικού Έθνους» λέγει: «Αυτούς τους διώκοντας τον Χριστιανισμόν Τούρκους, αποκαλεί η Εκκλησία "νέους Έλληνας", διότι το όνομα Έλλην ήτο τότε συνώνυμον τω αντιχρίστω... Οι περισωθέντες επίσημοι αναθεματισμοί του ελληνικού ονόματος, αποδεικνύουν ότι οι ακαταλόγιστοι εκείνοι άνθρωποι ενόσουν (έπασχαν από) αληθή ελληνοφοβίαν»....

Ο βυζαντινός ιερός πόλεμος κατά των Ελλήνων, που κράτησε έντεκα αιώνες, απόδειξε πόσο τυφλώνει ο δογματικός φανατισμός, αλλά και πόσο ανέσπερη αλκή έχει ο ελληνικός πολιτισμός, αφού κατόρθωσε να επιβιώσει ακόμα κι όταν τον μαχόταν ανένδοτα η πιο κραταιή (μαζί με τον αυτοκράτορα) δύναμη του Βυζαντίου, η ιεραρχία...

Αυτά από τον Μάριο Πλωρίτη.

Οι τρεις Ιεράρχες, μας λένε, διέσωσαν τα ελληνικά γράμματα!!! Από ποιους τα διέσωσαν; Και πώς; Αφού η ελληνική γλώσσα ήταν, τότε, η επίσημη γλώσσα του γνωστού κόσμου!

Πώς όμως υπερασπίστηκαν τον ελληνισμό όταν ο Μέγας Βασίλειος γράφει στο έργο του «εις τον Προφήτην Ησαΐαν Προοίμιον»:
«Μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθανολογημάτων... τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες καπνίζουσες καταμελανώνουν και σπιλώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι και (των Ελλήνων) η ψευδώνυμος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν».

Και ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει στην ομιλία του εις Άγιον Ιωάννην τον Ευαγγελιστήν:
«Αν κοιτάξεις στα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) θα δεις, τέφρα και σκόνη και τίποτε υγιές, αλλά τάφος ανοιγμένος είναι ο λάρυγγας (των Ελλήνων φιλοσόφων!), όλα δε είναι γεμάτα ακαθαρσίες και πύον, και πάντα τα δόγματα τους βρίθουν από σκουλίκιαν...
Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, παίρνοντας από τους φιλοσόφους τους... Εμείς όμως, δεν παραιτούμαστε από την μάχη εναντίον τους
».

Τόση ήταν η αγάπη τους προς τους Έλληνες και την Ελλάδα που ο Χρυσόστομος συμβουλεύει τους χριστιανούς στον λόγο του «Περί Κενοδοξίας και πώς δει τους Γονείς Ανατρέφειν τα Τέκνα»:
«Κανένας δεν πρέπει να δίνει στα παιδιά του ονόματα των ελλήνων προγόνων του, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά να δίνει τα ονόματα των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης».
Ιδού και η απάντηση σε όσους απορούν γιατί δεν μπορούν να δώσουν όνομα στα παιδιά τους που δεν περιλαμβάνεται στας εκκλησιαστικάς δέλτους!

Είναι όμως και ο Γρηγόριος Νανζιαζηνός:
«Η μητέρα μου πρόσεχε να μη φιλήσουν τα χείλη μου Ελληνικά χείλη, να μην αγγίξουν τα χέρια μου Ελληνικά χέρια και ούτε Ελληνικά τραγούδια να ΜΟΛΥΝΟΥΝ τα αυτιά και την γλώσσα μου».

Αυτά, λοιπόν, επειδή οι αλήθειες πρέπει να λέγονται.


Από την ραδιοφωνική εκπομπή «Άλλα λόγια» του Μιχάλη Μιχαήλ (Astra 92.8 Κύπρου)


.

9 comments:

roidis said...

και είχα σκοπό να ανεβάσω κάτι παρόμοιο γι' αυτούς τους κυρίους με το νέο έτος. Πολύ καλά έκανες πάντως, όσοι περισσότεροι τα γράφουν τόσο το καλύτερο!

μπράβο σου.

Alkman said...

Υπαρχει πολυ υλικο για τους συγκεκριμενους, αρκετο για σειρα αρθρων. Ειμαι σιγουρος οτι κατι θα βρεις για γραψεις στις 30 του Γεναρη. :)

Chrisa said...

Πολύ ωραίο post! Έμαθα πολλά πράγματα που δεν ήξερα!!!

K-Top said...

H βυζαντινή αυτοκρατορία πρέπει να ήτανε η πιο μαύρη περίοδος της ιστορίας αυτού του τόπου. Από έξω λάμψη και από μέσα σαπίλα. Και φυσικά κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο.

vandimir said...

Atron said...
"...Και φυσικά κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο. "

Συμφωνώ στα πάντα με όλους τους παραπάνω. Κάποτε πρέπει να μάθουμε την αληθινή ιστορία μας και να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ψεύτικους όρους όπως "ελληνοχριστιανικός πολιτισμός".
Πλήν όμως... αυτό το παραπάνω απόσπασμα... Πώς "καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο" κάτι που ούτε λίγο ούτε πολύ κράτησε 1000 (!) χρόνια; Βλέπετε, πολλές φορές, όσο σάπια και νάναι κάποια καθεστώτα, μπορούν να αντέξουν απίστευτα χρόνια. Ποιος είπε ότι χάνουν πάντα οι κακοί;

Anonymous said...

Σε βρίσκω άψογο.

Lithonis said...

Το είπες και μόνος.
Το «Έλλην» έγινε συνώνυμο του ειδωλολάτρης. Πως λέμε σήμερα φασίστα όποιον οι απόψεις του μας βρίσκουν αντίθετους; Ένα τέτοιο πράμα.

Είπες: απάντησε με αποστροφή: «... αν με ρωτήσει κανείς τι είμαι απαντώ, Χριστιανός είμαι».
Δεν απάντησε βυζαντινός, ούτε ρωμιός. Έδωσε έμφαση στα θρησκευτικά του πιστεύω. Είναι αυτό μεμπτό;

Επίσης να επισημάνω ότι η επίσημη γλώσσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (ανατολικής και δυτικής) ήταν η λατινική. Τα υπόλοιπα βασίλεια είχαν την δική τους επίσημη γλώσσα. Η ελληνική ήταν η κοινή. Η εθνική γλώσσα. Είναι σήμερα η αγγλική η επίσημη γλώσσα όλων των κρατών; Η ελληνική έγινε επίσημη γλώσσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας πολύ αργότερα.

Αν ελέγξεις τας εκκλησιαστικάς δέλτους θα βρεις πολλά αρχαία ελληνικά ονόματα. Πρώτα – πρώτα το Ελένη που έχει άμεση σχέση με το Έλλην. Και αυτό διότι πολύ απλά σε αυτές τις «δέλτους» υπάρχουν τα ονόματα όσων μαρτύρησαν για την Χριστιανική πίστη. Κατά κόσμον είναι γνωστό και ως εορτολόγιο. Μάντεψε. Υπάρχουν πολλοί που μαρτύρησαν στα «δίκαια» χέρια των ειδωλολατρών.

Το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση και δεν μπορεί να γίνει υπό στείρο και μονόπλευρο βλέμμα.

Anonymous said...

Προς τον αξιαγάπητο Lithonis:
1ον:η ελληνική γλώσσα έγινε η επίσημη του βυζαντινού κράτους στον 6ον αιώνα μ.Χ επί βασιλεία Ηρακλείου.Κι έγινε η επίσημη για διπλωματικούς λόγους,καθώς η βυζαντινή αυτοκρατορία περιείχε αμιγείς ελληνικούς πληθυσμούς.
2ον:Στα "δίκαια χέρια" των ειδωλολατρών λες μαρτύρησαν πολλοί...Έχεις σκεφτεί ότι οι Έλληνες,οι ειδωλολάτρες δηλαδή,σέβονταν κάθε θρησκεία,και κάθε συνάνθρωπό τους;ο απόστολος παύλος,που μίλησε στην Αθήνα,την Καβάλα,την Κόρινθο, και έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα(!!!!!)για να διαδόσει μια νέα θρησκεία(!!!!)τον παρενόχλησε κανένας;;θα σε παραδεχτώ αν μου αναφέρεις διωγμό χριστιανού από Έλληνα.Πολύ απλά δεν υπάρχει.Και ξέρεις γιατί δεν υπάρχει;Γιατί οι ειδωλολάτρες Έλληνες,σέβονταν όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες.Έχεις σκεφτεί όμως κάτι άλλο;;
Γιατί κάποιοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες(2 όλοι κι όλοι) έκαναν διωγμούς κατά των χριστιανών;;΄Δηλαδή θέλω να πω,πως σε μια τεράστια αυτοκρατορία με τις τόσες πολλές θρησκείες,τα διαφορετικά δόγματα και τις διαφορετικές δοξασίες να διώκονται μόνο οι χριστιανοί;Μου φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτήν την ιστορία...μήπως οι χριστιανοί των πρώτων αιώνων,προκαλούσαν κοινωνικές αναταραχές;;;μήπως ήταν μισαλλόδοξοι;;μήπως απαρνιούνταν την ζωή τους για μια μελλοντική;μήπως δεν τους ενδιέφερε η ζωή τους για μια μελλοντική ;;για ψάξε καλύτερα τις πηγές σου αγαπητέ φίλε

"ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ"

Anonymous said...

Παίδες, το 329 μ.Χ. όλοι ήταν υπήκοοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και επίσημη γλώσσα ήταν η Λατινική.

Ελληνικά τότε σήμαινε ειδωλολατρικά.

Χαλαρώστε! Εχουν περάσει 1700 χρόνια από τότε!!!