Wednesday, September 27, 2006

Ναος Αγροτερας Αρτεμιδος... Χωρος Υπο Εξαφανιση



Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικού Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς.

Είμαστε μια ομάδα πολιτών που μας αφορά η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος και αντιδρούμε στις καταστροφικές ενέργειες που γίνονται στην περιοχή μας, το Μετς.

Η θέση του ναού της Αγροτερας Αρτέμιδος είναι ένα θέμα που μας απασχολεί άμεσα και η δημιουργία της ιστοσελίδας γίνεται διότι πιστεύουμε ότι η σπουδαιότητα του χώρου ξεπερνά τα στενά όρια της γειτονίας μας. Ο ιερός χώρος κινδυνεύει άμεσα να οικοπεδοποιηθεί απο εποικημένους κτηματομεσίτες και κατασκευαστές ενώ το κράτος δεν δίνει μια οριστική λύση για την προστασία του.

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να πληροφόρηση για την ιστορική σημασία του ναού και να μαζέψει υπογραφές μέσω μιας έκκλησης, οι οποίες θα σταλούν στην ¨Ελληνικό κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο με ην αίτηση:

Να απαλλοτριωθεί επί τέλους η θέση του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος που ανακαλύφθηκε και ανασκάφθηκε το 1897 και τελεί υπό απαλλοτρίωση από το 1964, να γίνει συνολική ανασκαφή, να αποδοθεί στους πολίτες και επισκέπτες των Αθηνών και να επανενταχθεί στο σχέδιο ενοποιήσεις των αρχαιολογικών χώρων.



Έκκληση για την Αγροτέρα Αρτέμιδα



Προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Βουλή των Ελλήνων και όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες

Ο αρχαιολογικός χώρος όπου βρίσκονται τα θεμέλια του παριλίσσιου ιωνικού ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, από τις σημαντικότερες ιστορικά αρχαιολογικές τοποθεσίες στο κέντρο των Αθηνών κινδυνεύει. O λόγος είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης από τους εκάστοτε Υπουργούς πολιτισμού, να προσκομίσουν το τίμημα για την απαλλοτρίωση του χώρου, την περαιτέρω ανασκαφή, ανάδειξη και απόδοση του στους πολίτες των Αθηνών.

Ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει 7 φορές σε διάρκεια 40 χρόνων για την άμεση απαλλοτρίωση, προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ο Υπουργός Πολιτισμού αναπέμπει το θέμα στο συμβούλιο προτείνοντας έμεσα την οικοδόμηση του χώρου.

Εμείς οι υπογράφοντες αντιστεκόμαστε σθεναρά στην οικοπεδοποίηση των ιερών αρχαιολογικών χώρων. Οι κυβερνήσεις έχουν το χρέος να προστατεύουν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και να την αποδίδουν στις γενεές που ακολουθούν. Ζητούμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την βουλή των Ελλήνων και όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες να δράσουν υπέρ της προστασίας του χώρου αυτού.


Υπογραφες Εδω

5 comments:

roidis said...

έχω υπογράψει εδώ και ένα χρόνο περίπου!...

zouri1 said...

siga μη δεν τοκανες εσυ.

Alkman said...

Το θεμα παραμενει επικαιρο, αν σκεφθεις οτι η προστασια του χωρου ειναι μια διεργασια σε εξελιξη τα τελευταια 35 χρονια!

"Στη villaαθηνα και στο villaπαπου παιζουμε με τις ταπες μεχρι το θεμα να ωριμασει..."

advocatus diaboli said...

Το αναπέμπει πάλι; ή το ΄έχει αφήσει για να το αναπέμψει στο μέλλον;

Anonymous said...

Δυστυχώς έχουμε μεγαλώσει σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κανένας σεβασμός απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου...όπως λέει κι ο Καβάφης:"γιατί γκρεμίσαμε τα αγάλματά των,γιατί τους διώξαμε απ'τους ναούς των..."απλά τώρα τους ναούς τους εξαφανίζουμε για να γίνουν fast food,όμως πρέπει να αντιδράσουμε.

"ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ"