Monday, September 18, 2006

Ελληνικο Ανανεωτικο Ρευμα

Ο σχηματισμός του νέου πολιτικού φορέα των Ελλήνων πολυθειστών είναι πλέον γεγονός!
"...ξεκινούσε το τελευταίο κομμάτι των Προμηθείων. Το συμπόσιο με θέμα «Επαναγένεση αξιών, Ιδεολογικές και Θεσμικές ζυμώσεις» με συντονιστή τον κ. Μπεξή (εκδότη του περιοδικού Ιχώρ), έκρυβε ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη του 3ημέρου. Αυτό που ζητούσαν πολλοι και συζητιόταν ψυθυριστά όλα αυτά τα χρόνια είναι γεγονός! Η ίδρυση του Ε.Α.Ρ (Ελληνικό Ανανεωτικό Ρεύμα), μια πολιτική-πολιτιστική κίνηση, που θα ενώνει όλους τους αρχαιόφιλους, παραμερίζοντας φιλοσοφικές ή άλλου είδους διαφορές προκάλεσε αίσθηση στους παρευρισκόμενους.
Ο βροντερός λόγος του δημοσιογράφου Στ. Μυτιληναίου που μίλησε για «ένα σύνολο αξιών με κοινούς στόχους, ενάντια στο ρωμαίϊκο που κατατρώει αυτό το τόπο αιώνες τώρα», ανάγκασε όλους τους παρευρισκομένους να σηκωθούν και να χειροκροτούν επί 2-3 λεπτά! Η ατμόσφαιρα μου θύμισε στην κυριολεξία αρχαίο συμβούλιο όπου και κάθε εκπρόσωπος πόλης κράτους έβγαινε στη μέση (σ.σ στο χώρο δεν υπήρχε βήμα) τασσόμενος με τον Λόγο του σε ένα κοινό σκοπό. Η «'Aμεση Δημοκρατία» αναφέρεται τουλάχιστον 10 φορές στο πολυσέλιδο καταστατικό του κινήματος που πρόκειται να κατατεθεί εντός ολίγων ημερών στον 'Aρειο Πάγο. Το Ε.Α.Ρ δεν θα συμμετέχει σε βουλευτικές εκλογές παρά μόνον εάν το αποφασίσει το Κοινό του, σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε 4 χρόνια (και θα πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια). Θα έχει όμως παρεμβατικό ρόλο σε όλη την επικράτεια, καθώς έχουν ήδη οργανωθεί μεγάλοι πυρήνες σε ολόκληρη την χώρα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει (και ούτε θα υπάρξει ως το 2010) προεδρείο. Έχουν ήδη ενοικιαστεί γραφεία 300 και πλέον τετραγωνικών στο κέντρο της Αθήνας (ιδεολογικά η έδρα του Ε.Α.Ρ τοποθετείται στους Δελφούς) όπου και θα στεγάζεται το Κίνημα. "

Ακολουθεί το καταστατικό του φορέα:


ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ε.Α.Ρ.


ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Εμείς, 'Έλληνες πολίτες στο ήθος και στο έθος, μέτοχοι της Ελληνικής Παιδείας και συνειδητοποιηµένοι στις θεµελιώδεις και πατροπαράδοτες αρχές της γόνιμης Αμφισβήτησης, της 'Έρευνας, της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Άμεσης Δημοκρατικής Διαδικασίας.
Εμείς, 'Έλληνες πολίτες στο ήθος και στο έθος, ανήσυχοι για τα παρόν και το μέλλον της πατρίδας και του έθνους.
Εμείς, 'Έλληνες πολίτες στο ήθος και στο έθος, αγανακτισμένοι από την σήψη και την παρακμή διαπιστώνουμε ότι:
Αυτό το κατεστηµένο άθλιο ηµεδαπό και παγκόσµιο σύστηµα πού αντικατοπτρίζει την χειρίστη μορφή παρακμής και αλλοτρίωσης, δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί παρά από ένα αδιάβλητο πολιτισμικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης, πού θα έχει την θέληση να επιφέρει την πλήρη ανανέωση αυτού του τόπου. Ένα Κίνημα αμετάκλητα προσηλωμένο και εμπνευσμένο από το αρχαιοελληνικό σύστηµα άξιων και από τις διαχρονικής αξίας πολιτικές διακηρύξεις των Ελλήνων Φιλοσόφων. 'Ένα πρώτιστο καθήκον, υπαγορευόμενο από την γνώση της Ελληνικής ιστορίας και ωθούμενο από την πατριωτική και δημοκρατική συνείδηση του έθνους µας. "Ήρθε η ώρα της πολιτικής, συνειδησιακής επανελλήνισης.
Προσηλωμένοι στα προαιώνια δημοκρατικά ιδεώδη, ελευθερόφρονες και πατριώτες, έχουμε ιστορικό χρέος απέναντι στους ιδεολογικούς και φυσικούς πρoπάτoρές μας, ήτοι τούς 'Έλληνες Κλασσικούς και Ελληνιστές Φιλοσόφους, τούς 'Έλληνες θεμελιωτές της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, τούς "Έλληνες Διαφωτιστές, τούς "Έλληνες Δημοκράτες διανοητές και τούς εθνικούς µας Ποιητές, να πορευθούμε στην οδό του Ορθού Λόγου πού οι ανωτέρω µας δίδαξαν και να προμαχήσουµε υπέρ του Ελληνικού 'Έθνους και κυρίως υπέρ της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού, πού αποτελούν την βάση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.
Υπεραμυνόµενοι του Ανθρωπισμού, της Πολιτικής 'Ισότητας, της 'Άμεσης Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, µε µία λέξη της ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.
Αντίθετοι στον κάθε είδους δογματισμό, όπως αυτός εκφράζεται σε πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Με σύνεση, και από κοντά γνώση και συνείδηση ότι αποτελούμε τον σύγχρονο κρίκο μιας αδιάσπαστης στους αιώνες αλυσίδας ελευθερωτάτων και απροσκύνητων Ελλήνων, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες µας απέναντι στους προγόνους και τούς απογόνους µας, δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε µε τα Κίνημα µας αποκλειστικά και µόνο τα δίκαια της πατρίδας και του έθνους, και ψηφίζουμε για το Κίνημά µας το παρόν καταστατικό.
Άρθρο 1. 'Ίδρυση
το πολιτισμικό Κίνημα πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης που συμφωνήθηκε να ιδρυθεί στις 15 'Ιανουαρίου του 2006 ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.
'Άρθρο 2. 'Έδρα - 'Έμβλημα
Ή έδρα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ πολιτικά βρίσκεται στην Αθήνα επί της οδού Ακαδημίας 88, και ιδεολογικά τοποθετείται στους Δελφούς.
Το έμβλημά του έχει χρώμα πράσινο λαδί και απεικονίζεται από το γράμμα 'Έψιλον, «Ε», γραμμένο κεφαλαίο, πλαισιωμένο από κλαδί ελιάς αριστερά του.
Άρθρο 3. Διεθνείς και εντόπιες σχέσεις - συνεργασίες
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ δεν συμμετέχει σε διεθνής ενώσεις πολιτικών κινημάτων, εφ' όσον θεωρεί ότι κανένας γνωστός -ισµος δεν συμβαδίζει (ή πληροί) µε τις αρχές της Ελληνικότητας ως πολιτικής κοσμοθεωρίας. 'Ωστόσο, δύναται υπό προϋποθέσεις να συνεργασθεί µε κινήματα η πολιτισμικούς φορείς της Ελλάδος η του εξωτερικού, που ασπάζονται και υπηρετούν τις θεμελιακές αξίες του.
2


'Άρθρο 4. Θεμελιακές αξίες και στόχοι
το Κίνημα τάσσεται υπέρ της 'Άμεσης Δημοκρατίας. Με την δράση του προωθεί τις ανθρωπιστικές άξίες πού εκπορεύονται από τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Παιδεία - Φιλοσοφία, επιδιώκει:
ΕΙΡΗΝΗ: «Ό µεν γαρ της ειρήνης έρως θείος ην ως αληθώς, και το λύσαι τόν πόλεμον ελληνικώτατον πολίτευμα», δηλαδή: «Ό έρωτας για την ειρήνη είναι βέβαια πραγματικά θειος, και η προσπάθεια για την κατάλυση του πολέμου πράξη Ελληνικότατη» (Πλούταρχος).
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ή εν δηµοκρατίη πενίη της παρά τοις δυνάστηισι καλουμένης εύδαιμονίης τοσουτόν εστι αίρετωτέρη όκόσον ελευθερίη δουλείης», δηλαδή, «Ή φτώχεια στην δημοκρατία είναι τόσο πολύ προτιμότερη απ' αύτη πού ονομάζεται ευδαιμονία στους τυράννου ς, όσο είναι προτιμότερη η ελευθερία από την δουλεία» (Δημόκριτος).
ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ: «Περί πατρίδος έσται ό άγών» (Θουκυδίδης).
ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Στάσις εμφύλιος ες εκάτερα κακόν' και γάρ νικέουσι και ησσωμένοις όµοίη», δηλαδή, «Ό εμφύλιος πόλεμος είναι κακό και για τούς δυό, νικητές και ηττημένους, γιατί η φθορά είναι όμοια και γιά τους δυό» (Δημόκριτος). Επίσης, «Άπό όµονίης τά µεγάλα έργα ... », δηλαδή, «τά μεγάλα έργα προέρχονται άπό την όµόνοια» (Δημόκριτος).
ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ: «Οί κακοί Ιόντες εις τάς τιµάς όκόσω αν µαλλον ανάξιοι εόντες 'ίωσι, Τοσούτω ανακηδέες γίγνονται και αφροσύνης και θράσεος πίμπλανται», δηλαδή, «'Όταν οι κακοί ανέρχονται σε αξιώματα, όσο πιο ανάξιοι είναι, τόσο περισσότερο άμυαλοι γίνονται και γεμίζουν θράσος και αφροσύνη» (Δημόκριτος). Επίσης,

«Χαλεπόν αρχεσθαι ύπό χερείονος», δηλαδή, «Είναι δυσβάσταχτο να κυβερνιέσαι από κάποιον χειρότερό σου» (Δημόκριτος), και «κρεσσον αρχεσθαι τοίς ανοητοισιν η αρχειν», δηλαδή, «Για τους ανόητους είναι καλύτερο να άρχονται παρά νά άρχουν» (Δημόκριτος).
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: «Μούνοι θεοφιλέες, οσοις εχθρόν τό άδικεειν», δηλαδή, «Μόνοι αγαπητοί στους θεούς, όσοι εχθρεύονται την αδικία» (Δημόκριτος). Επίσης, «Άδικία έξις ύπεροπτική νόµων», δηλαδή, «Αδικία είναι η συνήθεια, πού αντιμετωπίζει υπεροπτικά τούς νόμους» (Πλάτων) και ως αποτέλεσμα:

«'Ή γε άδικία και µίση και µάχας εν αλλήλοις παρέχει», δηλαδή, «Ή αδικία, βέβαια, σπέρνει το µίσος και δημιουργεί διαμάχες μεταξύ των ανθρώπων» (Πλάτων). «Άλλ' αύτό δικαιοσύνην αύτή ψυχή άριστον ηύροµεν», δηλαδή, «Άλλά η δικαιοσύνη ιδιαίτερα είναι το καλύτερο για την 'ίδια την ψυχή» (Πλάτων).

ΕΥΝΟΜΙΑ: «Μάχεσθαι χρή τόν δήμον ύπέρ του νόµου όκωσπερ τείχεος», δηλαδή, «Πρέπει οι πολίτες να μάχονται υπέρ του νόμου, όπως ακριβώς όταν υπερασπίζονται τα τείχη» (Ηράκλειτος).
3


ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «'Άλλοισιν άλλος θεών τε κανθρώπων µέλει», δηλαδή, «είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει ποιον άνθρωπο ή θεό θα τιμά» (Ευριπίδης). Επίσης, «Περί μεν θεών ούκ έχω είδέναι, ούθ’ ως εισίν ούθ’ ως ουκ εισίν ούθ οποίοι τινες ιδέαν πολλά γαρ τα κωλυοντα ειδέναι ή τ’ αδηλότης και βραχύς ών ο βίος τού ανθρώπου», δηλαδή, «Για τους θεούς δεν μπορώ να γνωρίζω, ούτε ότι υπάρχουν ούτε ότι δεν υπάρχουν, ούτε να έχω ιδέα ποίοι είναι. Γιατί είναι πολλά αυτά που εμποδίζουν να μάθεις, και ότι το θέμα είναι σκοτεινό και ότι ή ζωή του ανθρώπου είναι σύντομη» (Πρωταγόρας).

ΙΣΟΝΟΜΙΑ: «Καλόν εν παντί τό ίσον υπερβολή δε και έλλειψις ού µοι δοκέοι», δηλαδή, «Για κάθε περίπτωση είναι καλή η ισότητα. Την υπερβολή και την έλλειψη δεν την αποδέχοµαι» (Δημόκριτος).
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ: « ... είς το µίαν είναι και την αυτήν ανδρός τε καί γυναικός αρετήν ... », δηλαδή, « ... η αρετή του άνδρα και της γυναίκας είναι μία και η αυτή» (Πλούταρχος).
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: «Ή παιδεία ευτυχούσι μέν εστι κόσμος, ατυχούσι δε καταφύγιον», δηλαδή, «Ή παιδεία γι' αυτούς που ευτυχούν ειναι κόσμημα, ενώ γι' αυτούς που δυστυχoύν, καταφύγιο» (Δημόκριτος). Έπίσης, «την παιδείαν έτερον ήλιον είναι τοίς πεπαιδευµένοις», δηλαδή, «Ή παιδεία είναι ένας άλλος ήλιος για τους πεπαιδευμένους» ('Ηράκλειτος).
ΣΩΦΡΟΝΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Ό αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συµφέρον σκοπείσθαι, αλλά το τω αρχομένω, δηλαδή, «Ό αληθινός άρχοντας δεν γεννήθηκε, για να αποσκοπεί στο δικό του συµφέρον, αλλά στο συμφέρον αυτού, τον οποίο κυβερνά» (Πλάτων).
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «'Όπερ εστίν την ελευθερία µέγιστον αγαθόν καί αίτιον» (Πλάτων) και «όλως οίονται άνισοι είναι, οί δ' άν κατά τι ίσοι, οίον ελευθερία, όλως ίσοι», δηλαδή: «σε όλα (οι άνθρωποι) νομίζουν ότι είναι άνισοι, μα αν κατά τι είναι ίσοι, είναι ή ελευθερία δια της οποίας είναι καθ' όλα ίσοι» (Αριστοτέλης). Έπίσης, «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» (Ρήγας ΦεραΊος).
ΣΚΟΠΟΙ
1. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, θεωρώντας ότι η μόνη αληθινή δημοκρατία είναι εκείνη που λειτουργεί σύμφωνα µε τις αρχές της άμεσης δημοκρατικής διαδικασίας, που στηρίζεται όμως από πολίτες ενημερωμένους και υπεύθυνους µέσω της συμμετοχής τους και της κοινής προπαιδεύσεως τους, θα επιδιώξει αυτήν ακριβώς την αναβάθμιση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο µέσω εκείνων των διαδικασιών που θα επαναφέρουν και πάλι το άτομο - ιδιώτη στην λειτουργία του ενεργού πολίτη. Οι διαδικασίες αυτές αφετηρία τους θα έχουν τον διαφωτισμό για την πορεία του Ελληνικού έθνους και πολιτισμού στην ιστορική του διαχρονία, ούτως ώστε σταδιακά να επιτευχθεί ή Εθνική αυτογνωσία µας.
2. Ή Ελληνική Παιδεία αποτελεί για το Κίνημα την μόνη γνωστική, λογική και ανθρωπιστική εκπαιδευτική διαδικασία, που απελευθερώνει τους ανθρώ-
4
πους από τα σκοτάδια της αμάθειας, του φόβου και της δεισιδαιμονίας, καλλιεργεί την κριτική ικανότητα και διαμορφώνει ενεργούς, υπεύθυνους και σώφρονες πολίτες. Ή προστασία της Ελληνικής Γλώσσας και ή ανάδειξη και διδασκαλία της Ελληνικής Φιλοσοφίας είναι το βασικό μέλημα μας.
3. Ή προστασία των αρχαιοτήτων είναι για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ιερό καθήκον κάθε 'Έλληνα πολίτη. Οδηγός και εμπνευστής στην πολιτική μας σε αυτό το θέμα ή ρήση του στρατηγού της Επαναστάσεως του 1821 Μακρυγιάννη, «δι' αυτά πολεμήσαμεν», δείχνοντας δύο αρχαία ελληνικά αγάλματα, πού 'Έλληνες στρατιώτες ήθελαν να τα πουλήσουν σε ξένους και εκείνος τους απέτρεψε. Επειδή λοιπόν οι επαναστάτες πρόγονοί μας «δι' αυτά έπολέμησαν», εμείς οφείλουμε ΟΧΙ μόνο να προστατεύουμε την αρχαιολογική κληρονομιά μας με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα, αλλά και να την αναδεικνύουμε. το Κίνημα συνεπώς τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της προώθησης των αρχαιολογικών ανασκαφών και ερευνών σε όλη την χώρα και θα υποστηρίξει ενεργά μέσω εθελοντικής εργασίας των μελών του τέτοιες προσπάθειες, εφ' όσον μας ζητηθεί από τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα όμως θα ζητήσουμε επανεξέταση του αρχαιολογικού νόμου και του ισχύοντος καθεστώτος ως αναχρονιστικά κατάλοιπα μιας άλλης αντίληψης περί των αρχαιολογικών μνημείων και αντικειμένων, που για εμάς δεν είναι νεκρά κατάλοιπα ενός παρελθόντος πολιτισμού, αλλά τα εφόδια των Ελλήνων πολιτών προκειμένου να παραδειγματισθούν από το παρελθόν τους και να οικοδομήσουν στέρεο το μέλλον τους με το παράδειγμα των προγόνων τους που οφείλουν να μιμηθούν και να ξεπεράσουν.
4. Ή αναβάθμιση της δημόσιας υγείας για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ είναι απαραίτητος παράγοντας ασφάλειας και ευημερίας του 'Έλληνα πολίτη. Ως εκ τούτου ή Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για την δημιουργία νέων νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων κα ή στελέχωσή τους από ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό να βασίζεται πρωταρχικά στην ευγένεια, την ψυχική καλλιέργεια και την αντίληψη περί 'Ιπποκράτειας ιατρικής και ηθικής. Ή συμπαράσταση προς τον ασθενή συνάνθρωπό μας αποτελεί χρέος ιερό για τους λειτουργούς της 'Ιατρικής επιστήμης.
5. Το Κίνημα θα επιδιώξει τον χωρισμό κράτους και εκκλησίας ως υγιή και απαραίτητη συνθήκη για μία ευνομούμενη πολιτεία. Το κράτος οφείλει να σέβεται το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να θρησκεύεται όπως εκείνος επιθυμεί. Το θρησκευτικό δικαίωμα του κάθε πολίτη σε ατομικό και κοινωνικο επίπεδο θεωρείται αυτονόητο.
6. Βασική μας θέση και ιερό μας καθήκον είναι ή ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού και σκέψης σε όλους τους τομείς του και ή προβολή τους στην Ευρωπαϊκή 'Ένωση και την παγκόσμια κοινότητα.
7. Για το Κίνημα μας ή ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών οφείλει να είναι θεσμός που θα τελεί στο απυρόβλητο. ουδείς δύναται να διώκεται για τις φιλοσοφικές, πολιτικές η άλλες του πεποιθήσεις. Ή ποινικοποιημένη σκέψη είναι το πρόσφορο έδαφος για κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς. Ή αληθινή δημοκρατία δεν φοβάται την αντίθετη άποψη. '
5


8. Ανθελληνικές ενώσεις και ιδρύματα του εσωτερικού και του Εξωτερικού παραπληροφορούν, ενοχοποιούν και σκόπιμα αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τις άξίες και τα θεμελιώδη γνωρίσματα του Ελληνικού πολιτισμού. Ή ελεύθερη έκφραση των ιδεών όμως απαιτεί να ακούγονται όλες οι απόψεις και ως εκ τούτου το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ με συγκροτημένο λόγο και τεκμηριωμένες απόψεις, πάντοτε σε επίπεδο διαλόγου και αντιπαράθεσης στοιχείων, θα επιδιώξει την ανατροπή και ανασκευή ανιστόρητων και έντεχνα διατυπωμένων τέτοιων θεωριών εντός και έκτος Ελλαδικής επικράτειας, στο διαδύκτιο, στον τύπο, και γενικότερα όπου τέτοιες απόψεις ακούγονται και γράφονται.
9. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ θεωρεί ότι ο ρόλος των ΜΜΕ οφείλει πρωτίστως να είναι επιμορφωτικός και να στοχεύει στην πραγματική πληροφόρηση και ΟΧΙ στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και δυστυχίας. Δεδομένη όμως και συνεχής είναι η προώθηση από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου προγραμμάτων πού απευθύνονται η θέλουν να δημιουργήσουν άτομα χαμηλής νοημοσύνης εξαρτώμενα απόλυτα και ελεγχόμενα από τα 'ίδια κέντρα εξουσίας πού επιχειρούν την μετατροπή τους σε άτομα χαμηλής αντιληπτικότητας. Γι' αυτό και ο ρόλος μας ως Κίνημα και εδώ θα είναι παρεμβατικός καταγγέλλοντας στους αρμόδιους φορείς τέτοια φαινόμενα και απαιτώντας 'ίσου χρόνου προγράμματα επιμορφωτικά και εκπομπές λόγου στα 'ίδια μέσα, όντας και εμείς φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας, χωρίς να στερούμε το δικαίωμα από κάποιους κατοίκους του 'ίδιου γεωγραφικού χώρου να έχουν την πληροφόρηση και τα προγράμματα που κρίνουν ΟΤΙ αρμόζουν στην ψυχοσύνθεση και τις ανάγκες τους.
10. Οι καταστροφές και η εγκατάλειψη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην χώρα μας είναι πλείστες φορές κάτι παραπάνω από έκδηλη. Το Κίνημα ως φορέας πολιτισμικής παρέμβασης έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που άφηνε έως τώρα κάποιους φανερά η κρυφά να απαξιώνουν το πολιτισμικό βάρος της ιερής κληρονομιάς μας. Στόχος μας λοιπόν και βασική μας επιδίωξη θα είναι, πάντοτε στα πλαίσια της ευπρέπειας, του νομίμου δικαιώματος της διαμαρτυρίας, που και άλλοι φορείς και κινήματα έχουν, και των καταγγελιών, η προάσπιση με βαθύ συναίσθημα ευθύνης των αρχαιολογικών μας μνημείων και χώρων είτε ατομικά είτε μαζικά.
11. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ θεωρεί ότι η υποχρεωτική θητεία των Ελλήνων πολιτών στο στράτευμα είναι ένας από τούς ακρογωνιαίους λίθους του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι πολίτες - οπλίτες αποτελούν τους μόνους ασφαλείς εγγυητές της πολιτικής και εθνικής ελευθερίας. Ή αντικατάσταση του στρατού των ελευθέρων πολιτών αποκλειστικά από μισθοφόρους (επαγγελματίες) σημαίνει, ιστορικά, την προαναγγελία τυραννίδας. Για το Κίνημά μας συνεπώς τίθεται θέμα και θα επιδιώξουμε την επαναφορά του θεσμού του πατριωτικού και ΟΧΙ μισθοφορικού πνεύματος στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ουδείς πολίτης αυτής της χώρας, άνδρας η γυναίκα, θα φοιτά σε πανεπιστημιακό η άλλο εκπαιδευτικό 'ίδρυμα, αν πρώτα δεν έχει εκπληρώσει την οπλιτική του θητεία. 'Άντρες και γυναίκες θα υπηρετούν την πατρίδα ισάξια και ισόνομα. Κάθε αντίθετη πρακτική παραβαίνει τις αρχές της θεσπισμένης ισοπολιτείας.
6


'Άρθρο 5. Μέλη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
1. Στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ έχουν δικαίωμα να εγγραφούν ως μέλη όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και είναι ελληνικής καταγωγής ανεξαρτήτου υπηκοότητας.
2. Αλλοεθνείς δύνανται νά είναι μέλη του Κινήματος, αρκεί νά μετέχουν στην Ελληνική Παιδεία, νά είναι ενήλικες και νά συμφωνούν με τους σκοπούς και στόχους του Κινήματος.
3. 'Έλληνες πολίτες, άρρενες, που μέχρι το 31ο έτος της ηλικίας τους δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (θητεία), αν είναι ήδη μέλη, διαγράφονται αυτομάτως, ειδάλλως δεν δύνανται νά εγγραφούν στο Κίνημά μας. Εξαιρούνται όσοι έχουν απαλλαγεί των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων λόγω υγείας η φοιτούν σε ιατρικές σχολές.
4. Κάθε νέο μέλος πρέπει νά προτείνεται από δυο παλαιότερα και νά εγκρίνεται ή έγγραφή του από την ολομέλεια της τοπικής οργάνωσης η πυρήνα που επιθυμεί νά ενταχθεί.
5. Μέλη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ δεν μπορούν νά είναι όσοι μέσω αποκρυφιστικών οργανώσεων, μυστικών - κλειστών πολιτικών η «φιλοσοφικών» λεσχών και εταιρειών, μειονοτικών η άλλων οργανώσεων αναπτύσσουν φανερά η συγκεκαλυμμένα ανθελληνική δραστηριότητα όπως αυτή ορίζεται στο προοίμιο του καταστατικού του Κινήματος.
6. τα μέλη μπορούν νά παραιτηθούν και νά αποχωρήσουν από το κίνημα ανά πάσα στιγμή, με κατάθεση και ανάγνωση γραπτής παραίτησής τους στην ολομέλεια της τοπικής οργάνωσης που συμμετέχουν.
7. Γυναίκες και άνδρες εγγράφονται Ισότιμα στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.
Άρθρο 6. Δικαιώματα και υποχρεώσεις μελών
1. Όλα τα μέλη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ συμμετέχουν και δρουν Ισότιμα στο σύνολο της πολιτικής ζωής και έκφρασης του Κινήματος.
2. Εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και εκλέγονται σε όλα τα όργανα.
3. Συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
4. 'Έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές αποφάσεις και τις πολιτικές η πολιτισμικές δράσεις του Κινήματος.
5. Καταβάλουν με σχολαστικότητα την συνδρομή τους.
6. Δεν ανακοινώνουν δημοσίως η διαρρέουν τα εσωτερικά του Κινήματος (έγγραφα, συζητήσεις, αποφάσεις) σε τρίτους.
7. Συμμετέχουν ενεργά σε κάθε δράση, πολιτική η πολιτισμική, του Κινήματος.
7


Άρθρο 7. 'Οργανωτική διάθρωση
1. Τοπική Οργάνωση η Πυρήνας: Ή σημασία των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος είναι για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ θέμα πρωταρχικής σημασίας και σπουδαιότητας. Ή σύγχρονη Ελλάδα οικοδομήθηκε πάνω στην βάση ένας Αθηνοκεντρικού κράτους με την περιφέρεια να διαδραματίζει δευτερεύοντες η τριτεύοντες ρόλους και τις περισσότερες φορές να μένη αμέτοχη η να ακολουθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων τις πρωτοβουλίες του Αθηνοκεντρικού μοντέλου. αυτό όμως δεν συνέβη με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Ή Ανάγκη, όπως την ορίζει η Αρχαιοελληνική αντίληψη και οι περιφερειακές δυνάμεις ανανέωσης, τα κινήματα απ’ όλη την Ελλάδα, ήταν αυτά τελικά που οδήγησαν στην πραγμάτωση του μεγάλου επιτεύγματος της συνασπισμένης Ελληνικής Δύναμης που το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ εκφράζει σήμερα. Ανήσυχοι 'Έλληνες πολίτες άπα την Μακεδονία, την 'Ήπειρο, την Θράκη, την Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά μας, ακόμα και εκτός Ελλαδικής επικράτειας οδήγησαν τα γεγονότα, με μία κοινή προτροπή και απόφαση. Το ενιαίο μέτωπο αντίστασης. Κατόπιν αυτών το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, ως Κίνημα Πανελληνίου εμβελείας και οικουμενικού προσανατολισμού, για την πολιτισμική, πολιτική κα] κοινωνική ανάταση του έθνους, στηρίζει τις τ.ο. (Τοπικές Οργανώσεις ) του Κινήματος θεωρώντας αυτές τους πνεύμονες της οργανωτικής του δομής. Ή Τ.Ο. είναι διαρθρωμένη ανά Δήμο της χώρας η ανά Δημοτικό Διαμέρισμα. Από 1 μέχρι 20 μέλη θεωρείται πυρήνας, ενώ τα όριο μελών που απαρτίζουν την κάθε Τ.Ο. δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 80 εγγεγραμμένα μέλη. Ως εκ τούτου ένας Δήμος η ένα Δημοτικό Διαμέρισμα μπορούν να έχουν περισσότερες άπα μία Τ.Ο., με κριτήριο συμμετοχής σε αυτές τον τόπο κατοικίας των μελών που τις απαρτίζουν.
2. Νομαρχιακή Οργάνωση: Οι Τοπικές Οργανώσεις κα) οι πυρήνες ενός νομού της χώρας συνιστούν την Νομαρχιακή Οργάνωση (Ν.Ο.). Ή έδρα κάθε Ν.Ο. βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νομού.
3. Εθνική Οργάνωση: Απαρτίζεται από όλα τα μέλη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ και εκφράζει την βούλησή της συνολικά μέσα από εσωκινηματικα δημοψήφισμα. Έσωκινηματικα δημοψήφισμα μπορεί να προκληθεί ύστερα άπα απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου η έπειτα από αίτημα γραπτα και ενυπόγραφο άπα τουλάχιστον τά 2/3 των μελων του Κινήματος στην Κεντρικη Έπιτροπή.
4. Όργανώσεις Έξωτερικου: Σε κάθε γεωγραφικα σημείο του πλανήτη εκτός των ελλαδικών συνόρων μπορούν νά ιδρυθούν τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις του Ελληνικού Ανανεωτικού ΡΕΥΜΑΤΟΣ. Ή Τ.Ο. η Πυρήνας Έξωτερικου θα λειτουργεί σε επίπεδο κοινότητας, δήμου ή μητρόπολης. Και εδώ, σε μία πόλη μπορεί να υπάρχουν περισσότερες άπα μία Τ.ο. έξωτερικου. Ή Ν.Ο. εξωτερικου θα συνίσταται σε επίπεδο κράτους. Για παράδειγμα, όλες οι τ.ο. των Η.Π.Α. συνιστούν την Ν.Ο. των Η.Π.Α. Σε κάθε ξένη χώρα, η έδρα της κάθε Ν.Ο. εξωτερικου τοποθετείται εκεί όπου υπάρχουν τα περισσότερα μέλη του Κινήματός μας. 'Αν ο αριθμός των μελων
8


έξωτερικου εντός των συνόρων ενός κράτους είναι μεγάλος, τότε και ύστερα από απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου μπορούν νά δημιουργηθούν δύο Ν.Ο. έξωτερικου στο 'ίδιο κράτος.
'Άρθρο 8. Όργανα του Κινήματος.
1. Τοπική Γραμματεία: 'Εκλέγεται με φανερή ψηφοφορία από τα μέλη της Τ.Ο. και είναι τριμελι1ς με δυο αναπληρωματικά μέλη. Ή εκλογή γίνεται ως έξης: Από τα παρόντα μέλη κληρώνεται ένα για να προεδρεύσει στην εκλογική διαδικασία και ένα δεύτερο, εκλογικός η γραμματέας, για την τήρηση των πρακτικών. Ό προεδρεύων ή η προεδρεύουσα καλεί όσους η όσες επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα και τα ονόματά τους αναγράφονται σε πίνακα με αλφαβητική σειρά. Στην συνέχεια ο προεδρεύων ή η προεδρεύουσα καλεί ονομαστικά από την κατάσταση μελων, όλους με αλφαβητική σειρά να πουν δυνατά ποιους ψηφίζουν από αυτούς που έχουν θέσει υποψηφιότητα. Το κάθε μέλος έχει δικαίωμα να ψηφίσει δυο και αν είναι υποψήφιο δεν μπορεί να ψηφίσει τον εαυτό του. Ό/η έκλογικος/ή γραμματέας σημειώνει δίπλα στο αναγραμμένο όνομα του υποψηφίου στον πίνακα Πόσες ψήφους έχει λάβει με γραμμές (όπου η κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε μία ψήφο). Στο τέλος της ψηφοφορίας οι πέντε πρώτοι σε ψήφους αποτελούν το τακτικό και αναπληρωματικό όργανο. Στην συνέχεια μεταξύ των τριών πρώτων σε ψήφους στήνεται κληρωτίδα με τα ονόματα τους για τις αρμοδιότητες που ο καθένας ή η καθεμία θα αναλάβει. Ό/η εκλογικός/ή γραμματέας τραβά τους κλήρους, παρουσία του εκλογικού σώματος, και με την σειρά που βγαίνουν τα ονόματα δίδονται οι παρακάτω αρμοδιότητες: Γραμματέας, 'Υπεύθυνος Οργανωτικού και Ταμίας. Στην συνέχεια η εφορευτική Έπιτροπη (Προεδρεύων/ουσα κα] Έκλογικος/η γραμματέας) συντάσσουν αναλυτικό πρακτικό με αναγραφή όλων των υποψηφίων, πόσες ψήφους έλαβε εκαστος/η, ποιοι εξελέγησαν και σε ποιες θέσεις κληρώθηκαν, το υπογράφουν και το σφραγίζουν με την σφραγίδα της οργάνωσης και αποστέλλουν ένα αντίγραφο του πρακτικού στο Πολιτικό Συμβούλιο συστημένο με το ταχυδρομείο ή με τηλεομοιότυπο (φαξ). Ή θητεία της Τοπικής Γραμματείας (Τ.Γ.) είναι διάρκειας ενός έτους. Για την σύγκληση και διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας είναι απαραίτητη η παρουσία των 2/3 των μελων, ενώ οι απόντες δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα. Βεβαίως, κυρίαρχο όργανο της Τοπικής Οργάνωσης είναι η Ολομέλεια (2/3) της Τ.Ο., η όποία είτε σε μηνιαίες τακτικές συνελεύσεις είτε σε έκτακτες είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει τις ενέργειες και δράσεις που θα καλείται μετά να συντονίζει και να διεκπεραιώνει η Τοπική Γραμματεία με συμμετοχή και] αρωγή όλων των μελων. 'Υπεύθυνη για την σύγκληση έκτακτων Ολομελειών της Τ.ο. είναι η Τ.Γ., καθώς επίσης κα] για τον καθορισμό της ημερησίας διάταξης των τακτικών και έκτακτων Ολομελειών. 'Επίσης έκτακτη Ολομέλεια δύνανται να προκαλέσουν το 1/3 των μελων της Τ.ο. με αίτησή τους προς την Τ.Γ., καθορίζοντας εγγράφως κα] τα θέματα ημερησίας διάταξης. Ή Τ.Γ. υποχρεούται μέσα σε διάστημα επτά (7) ημερών να συγκαλέσει την ζητηθείσα Ολομέλεια. Σε κάθε Ολομέλεια, τακτική η έκτακτη, κληρώνεται μεταξύ των παρόντων μελων ό/η προεδρεύων/ουσα της Ολομέλειας για τον συντονισμό της διαδικασίας.
9


2. Νομαρχιακή Γραμματεία: Συνίσταται από όλα τα τακτικά μέλη (τα τριμελή) των Τ.Γ. ενός νομού. Ή θητεία της Νομαρχιακής Γραμματείας (Ν.Γ.) έχει διάρκεια ενός έτους. Οι κληρωτές αρμοδιότητες είναι Γραμματέας, 'Υπεύθυνος Οργανωτικού, Ταμίας και οι υπόλοιποι απλά μέλη. Κυρίαρχο όργανο της Νομαρχιακής Επιτροπής είναι η ολομέλεια της Ν.Ε. (2/3 όλων των μελων ενός νομού), η όποία, είτε σε ανά εξάμηνο τακτικές συνελεύσεις είτε σε έκτακτες, είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει τις ενέργειες και δράσεις πού θα Καλείται μετά να συντονίζει και να διεκπεραιώνει η Νομαρχιακή Γραμματεία με συμμετοχή και αρωγή όλων των μελων. 'Υπεύθυνη για την σύγκληση έκτάκτων Νομαρχιακών Ολομελειών είναι η Ν.Γ., καθώς επίσης και για τον καθορισμό της ημερησίας διάταξης των τακτικών και έκτάκτων Ολομελειών. Επίσης έκτακτη Νομαρχιακή 'Ολομέλεια δύνανται να προκαλέσουν το 1/3 των μελων της Ν.Ε. με αίτησή τους προς την Ν.Γ., καθορίζοντας εγγράφως κα] τά θέματα ημερησίας διάταξης. Ή Ν.Γ. υποχρεούται μέσα σε διάστημα επτά (7) ήμερων να συγκαλέσει την ζητηθείσα Νομαρχιακή Ολομέλεια.
3. Κεντρικη Έπιτροπή: Αποτελείται από 100 μέλη τά οποία Εκλέγονται με φανερή ψηφοφορία από το «Κοινό των Ελλήνων» (έτσι ονομάζεται το συνέδριο του Κινήματος). Από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εκλέγεται με φανερή ψηφοφορία το Πολιτικό Συμβούλιο και με τον ίδιο τρόπο ΟΙ Εθνικές Επιτροπές δράσης και έλέγχου, όπως: α) Εθνική Έπιτροπη Τήρησης Καταστατικού (Ε.Ε.Τη.Κ), β) Εθνική Έπιτροπη Πολιτισμικής Δρόσης (Ε.Ε.Πο.Δ.), γ) Εθνική Έπιτροπη Παιδευτικής Δράσης (Ε.Ε.Πα.Δ.), δ) Εθνική Έπιτροπη Αλληλεγγύης (Αλληλεγγύη) και ε) Εθνική Έπιτροπη Οικονομικού Ελέγχου (Ε.Ε.Ο.Ε). Ή Κεντρικη Έπιτροπη (Κ.Ε.) συνεδριάζει τακτικά μία φορά το εξάμηνο και έκτακτα όποτε την συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο. Επίσης έκτακτη Ολομέλεια της Κ.Ε. δύνανται να προκαλέσουν το 1/3 των μελων της (34 μέλη) με αίτησή τους προς το Πολιτικό Συμβούλιο, καθορίζοντος εγγράφως τα θέματα της ημερησίας διάταξης. Ή Κ.Ε. θεωρείται ότι έχει απαρτία όταν συμπληρωθούν τα 2/3 των μελων της (68 μέλη). ΣΤΙς συνεδριάσεις της Κ.Ε. προεδρεύει το Πολιτικό Συμβούλιο, από τα μέλη του οποίου κληρώνεται ένα σε ρόλο Προεδρεύοντα της ολομέλειας και τρία σε ρόλο γραμματείας για την τήρηση των πρακτικών. τα μέλη της Κ.Ε. δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν «λευκό». 'Όλες ΟΙ αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας μεταξύ της απαρτίας των μελων της. Ή θητεία της Κεντρικής Επιτροπής ορίζεται μεταξύ δυό συνεδρίων.
4. Πολιτικό Συμβούλιο: το Πολιτικό Συμβούλιο (Π.Σ.) είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, εκλέγεται από τα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Κ. Ε.), εκφράζει την συλλογικότητα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ και διαμορφώνει την πολιτική στρατηγική μεταξύ δυο συνεδρίων (Κοινό των Ελλήνων). Το Π.Σ. αποτελείται από τόν/την Πρόεδρο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, τρεις γραμματείς (Γραμματέας Οργανωτικού, Γραμματέας Διαφωτισμού, Γραμματέας Οικονομικού) και οκτώ (8) μέλη. Άπαντες εκλέγονται από την Κεντρικη Έπιτροπη (το σύνολο των μελων του Π.Σ. είναι δώδεκα). Και τα 12 (δώδεκα) μέλη του Π.Σ. θεωρούνται 'ίσα, ο/η δε Πρόεδρος πρώτος/η μετα-
10


ξυ 'ίσων. το Π.Σ. λειτουργεί με ευθύνη των τριών γραμματέων του, οι όποιοι και το συγκαλούν, καθορίζουν την ημερήσια διάταξη και ορίζουν τους εισηγητές. Βεβαίως, έκτός από τους τρεις γραμματείς, οποιοδήποτε άλλο μέλος του Π.Σ. μπορεί να εισάγει κι άλλα θέματα προς συζήτηση, το όποια όμως πρέπει να τεθούν πριν από τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης και να εγκριθούν από την πλειοψηφία των μελων του Π.Σ. 'Όλες οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου λαμβάνονται με τ/ν αρχή της πλειοψηφίας μεταξύ της απαρτίας των μελων του, όπου κάθε μέλος έχει το δικαίωμα μιας ψήφου σε έκαστο ζήτημα. Το Π.Σ. έχει απαρτία όταν είναι παρόντα τα 2/3 (8 παρόντες) των μελων του. τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν «λευκό». Ή εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου από την Κεντρικη Έπιτροπη γίνεται ως έξης: Από τα παρόντα μέλη κληρώνεται ένα για να προεδρεύσει στην εκλογική διαδικασία και ένα δεύτερο, έκλογικός/η γραμματέας, για την τήρηση των πρακτικών. 'Ο προεδρεύων η ή προεδρεύουσα καλεί όσους η όσες επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα και τα ονόματά τους αναγράφονται σε πίνακα με αλφαβητική σειρά. Στην συνέχεια ο προεδρεύων η ή προεδρεύουσα καλεί ονομαστικά από την κατάσταση μελων της Κ. Ε. όλους με αλφαβητική σειρά να πουν δυνατά ποίους ψηφίζουν από αυτούς που έχουν θέσει υποψηφιότητα. το κάθε μέλος έχει δικαίωμα να ψηφίσει τέσσερις και αν είναι υποψήφιο δεν μπορεί να ψηφίσει τον εαυτό του. 'Ο/η έκλογικός/η γραμματέας σημειώνει δίπλα στο αναγραμμένο όνομα του υποψηφίου στον πίνακα πόσες ψήφους έχει λάβει με γραμμές (όπου η κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε μία ψήφο). Στο τέλος της ψηφοφορίας οι δώδεκα πρώτοι σε ψήφους αποτελούν το Πολιτικό Συμβούλιο. Ή θητεία του Πολιτικού Συμβουλίου ορίζεται μεταξύ δυό συνεδρίων.
5. ΟΙ τρεις Γραμματείς: Οι τρεις γραμματείς καθορίζονται μεταξύ των 12 μελων του Πολιτικού Συμβουλίου, είτε με εσωτερική ψηφοφορία των μελων του Π.Σ. (δικαίωμα μιας ψήφου έκαστος με ανάταση χειρός), είτε με κλήρωση των ονομάτων εκείνων πού επιθυμούν να αναλάβουν μία γραμματεία. 'Ο Γραμματέας Οργανωτικού έχει την ευθύνη των κινητοποιήσεων. Ό Γραμματέας Διαφωτισμού έχει την ευθύνη της Επικοινωνίας του Κινήματος προς τον τύπο και την Κοινή Γνώμη, της εσωτερικής ενημέρωσης των μελων με ιδεολογικές και πολιτικές εγκυκλίους. 'Ο Γραμματέας Οικονομικού είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των οικονομικών του Κινήματος. κάθε Γραμματέας υποχρεούται να συμβουλεύεται και να συνεργάζεται με τις Εθνικές Επιτροπές της Κεντρικής Επιτροπής στις όποιες προεδρεύει η προΐσταται. Επίσης το Πολιτικό Συμβούλιο ορίζει από το μέλη του και από έναν έως τρεις βοηθούς ανά περίσταση για έκαστο Γραμματέα.
6. Πρόεδρος 'Ο Πρόεδρος του Π.Σ. εκφράζει και εκπροσωπεί το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ σε όλες του τις εκδηλώσεις. Προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Π.Σ. Ασκεί τις αρμοδιότητές του στα πλαίσια των αποφάσεων του «Κοινού των Ελλήνων», της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου. Εκλέγεται κάθε τέσσερα (4) χρόνια άμεσα με φανερή ψηφοφορία από το Συνέδριο του «Κοινού των Ελλήνων». Υποψήφιος Πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί τουλάχιστον από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που παίρνει την από-
11


λυτη πλειοψηφία των συνέδρων (50%+1). "Αν υπάρχουν άνω των δυο υποψηφίων και κατά την πρώτη ψηφοφορία κανένας δεν έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία με τους δυο επικρατέστερους υποψηφίους, οπότε και εκλέγεται εκείνος που εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1). Σε περίπτωση ισοψηφίας των δύο, άνω των δύο επαναληπτικών ψηφοφοριών, τότε γίνεται κλήρωση.
7. Συνέδριο, το «Κοινό των Ελλήνων»: Το Συνέδριο «Κοινό των Ελλήνων» είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ και θεωρείται ανώτερο και του Προέδρου. Συγκαλείται κάθε 4 (τέσσερα) χρόνια. α) Αποτελείται από 1000 (χίλια) μέλη που εκλέγονται με απλή αναλογική από τις Τ.Ο. Ελλάδας κα! έξωτερικου. Και στην εκλογή των Συνέδρων από τις Τ.Ο. ισχύει η ίδια φανερή ψηφοφορία που ακολουθείται για την εκλογή Τοπικής Γραμματείας. β) Σύνεδροι θεωρούνται επίσης δίχως προηγούμενη εκλογική διαδικασία ανάδειξής τους και τα 100 (εκατό) μέλη της εν ισχύ Κ.Ε, καθώς κα! τα 220 (διακόσια είκοσι) ιδρυτικά μέλη του Κινήματος. Στο Συνέδριο προεδρεύει ο Γραμματέας του Οργανωτικού με την βοήθεια της Εθνικής Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού (Ε.Ε.Τή.Κ.), τα μέλη της όποίας ασκούν κα] καθήκοντα εκλογικών γραμματέων. Το Συνέδριο έχει απαρτία όταν παρευρίσκονται τουλάχιστον τα 2/3 των μελων του. Το Συνέδριο εκλέγει την Κεντρικη Έπιτροπη με την εξής διαδικασία: Ό προεδρεύων ή η προεδρεύουσα του «Κοινού των Ελλήνων» καλεί όσους η όσες επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα κα] τα ονόματά τους αναγράφονται σε πίνακα με αλφαβητική σειρά. Στην συνέχεια ο προεδρεύων ή η προεδρεύουσα καλεί ονομαστικά από την κατάσταση συνέδρων όλους με αλφαβητική σειρά να πουν δυνατά ποιους ψηφίζουν από αυτούς που έχουν θέσει υποψηφιότητα. Το κάθε μέλος έχει δικαίωμα να ψηφίσει μέχρι και πέντε υποψηφίους και αν είναι υποψήφιο το 'ίδιο δεν μπορεί να ψηφίσει τον εαυτό του. Ό/η εκλογικός/η γραμματέας του Συνεδρίου (μέλος του Ε.Ε.Τη.Κ.) σημειώνει δίπλα στο αναγραμμένο όνομα του υποψηφίου στον πίνακα πόσες ψήφους έχει λάβει με γραμμές (όπου η κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε μία ψήφο). Στο τέλος -της ψηφοφορίας οι 100 πρώτοι σε ψήφους αποτελούν την νέα Κεντρικη Έπιτροπή. Αντιστοίχως εκλέγεται κα! ό/η Πρόεδρος, μόνο που εκεί ο κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα μόνο μιας ψήφου. Το Συνέδριο επίσης είναι το μόνο όργανο που μπορεί να αναθεωρήσει το Καταστατικό του Κινήματος. Για τ/ν διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου κα! τά θέματα που θα συζητηθούν εκτός όπα τά εκλογικά, αρμόδια είναι η Κεντρικη Έπιτροπή.
'Άρθρο 9. Αρχές λειτουργίας
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας όπως αύτη θεσμοθετήθηκε οπό τους αρχαίους 'Έλληνες και επιβίωσε μέσα από την εθνική παράδοσή μας, τόσο με φανερές ψηφοφορίες όσο και με κληρώσεις αρμοδιοτήτων. Ή μυστική ψηφοφορία θεωρείται κάλυμμα δειλίας, ενώ η λευκή ψήφος δεν γίνεται δεκτή σε καμμία εκλογική διαδικασία η άλλη ψηφοφορία. "Όλα τα μέλη συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας κα! συνυπογράφουν προς τα έξω αυτές τις αποφάσεις.
12


'Άρθρο 10. Δημοκρατικές διαδικασίες
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ επιθυμεί να εισαγάγει καινοτόμα πολιτικά ήθη εμπνευσμένα από τα ιθαγενή πολιτεύματα και τους ελληνικούς τρόπους. Ή διαφορετικότητά μας δεν έγκειται άπλα στην ιδεολογική μας διαφοροποίηση, άλλα και στην πολιτική μας πρακτική και συμπεριφορά.
1. Στο εσωτερικό του Κινήματος κατοχυρώνεται πλήρως η εσωκινηματικη δημοκρατία, ή φιλοσοφική ελευθερία, ή ελευθερία προφορικού και γραπτού λόγου και προάγεται η παρρησία.
2. Συνυπάρχουν και διακινούνται ελεύθερα, γραπτα η προφορικά, όλες οι απόψεις και τάσεις που εκπορεύονται από την ελληνικότητα και τις σχολές της ελληνικής φιλοσοφίας, αρχαίας και μεταγενέστερης.
3. Ή έκφραση και διακίνηση ιδεών γίνεται με σεβασμό στις βασικές αρχές και στόχους του Κινήματος.
4. Ή σύννομη αλληλεγγύη μεταξύ των μελων του Κινήματος αποτελεί θεμελιακή αρχή της λειτουργίας του.
5. τα όργανα του Κινήματος λειτουργούν με βάση τις αρχές της συλλογικότητας και του διαλόγου.
6. Ή αρχή της πλειοψηφίας είναι δεσμευτική για τα μέλη κάθε 0ργανου.
Οι απόψεις των μειοψηφούντων είναι σεβαστές και οι πλειοψηφούντες οφείλουν να τις λαμβάνουν υπ' όψιν τους.
'Άρθρο 11. Λογοδοσία - Ανάκληση
1. 'Όλα τα αιρετά όργανα (εκλεγμένα η κληρωτά) λογοδοτούν ανά πάσα στιγμή στα Σώματα που τα ανέδειξαν.
2. 'Όλα τα αιρετά όργανα (εκλεγμένα η κληρωτά) μπορούν να ανακληθούν από τα σώματα που τα εξέλεξαν νωρίτερα από την λήξη της θητείας τους.
3. Ή απόφαση ανάκλησης απαιτεί την συμμετοχή των 2/3 των μελων και λαμβάνεται από το 1/2 + 1 του αριθμού των συμμετεχόντων στην διαδικασία.
Άρθρο 12. Οικονομική Διαχείριση
1. Οι οικονομικοί πόροι του ΕΜΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ είναι:
- Οι συνδρομές των μελων, το ύψος των όποίων καθορίζεται από το Π.Σ. ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Οικονομικού Έλέγχου (Ε.Ε.Ο.Ε.).
- Οι έκτακτες εισφορές των μελων η κάθε πολίτη που στηρίζει τους στόχους του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
- Δωρεές, κληρονομιές και χορηγίες.
- Εισπράξεις από εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
13


2. Εθνική Έπιτροπη Οικονομικού Έλέγχου:
την ευθύνη για τα οικονομικά του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ έχει η επταμελής Εθνική Έπιτροπη Οικονομικού Έλέγχου (Ε.Ε.Ο.Ε.)/ η οποία εκλέγεται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στην όποία προΐσταται με δικαίωμα ψήφου ο Γραμματέας Οικονομικού, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου (σύνολο μελων με τον γραμματέα οκτώ). Ή Ε.Ε.Ο.Ε. έχει την υποχρέωση τακτικού έλέγχου και την δυνατότητα εκτάκτων ελέγχων σε όλες τις Όργανώσεις και τα 'Όργανα του Κινήματος. Ή παροχή οποιωνδήποτε στοιχείων και διευκρινίσεων από τα όργανα στα όποια απευθύνεται είναι υποχρεωτική.
κάθε 'Όργανο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ υποβάλλει μέχρι το πρώτο 15μερο έκάστου έτους πλήρη και αιτιολογημένο ετήσιο οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό στην Ε.Ε.Ο.Ε. Το Πολιτικό Συμβούλιο εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό σε ειδική συνεδρίασή του έπειτα από οικονομική έκθεση που υποβάλλει ή Ε.Ε.Ο.Ε.
'Άρθρο 13. Τήρηση του καταστατικού
1. Μέλος του Κινήματος που ενεργεί κατά παράβαση του καταστατικού, ελέγχεται πειθαρχικά κατόπιν αιτιολογημένης παραπομπής του στα αρμόδιο πειθαρχικά όργανα.
2. Ανάλογα με την βαρύτητα της πράξης που του προσάπτεται/ κι αν κριθεί αιτιολογημένα ένοχος/ μπορεί νά του επιβληθεί είτε παρατήρηση είτε προσωρινή άρση της Ιδιότητας του μέλους είτε οριστική διαγραφή του από τα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.
3. Για τον έλεγχο τήρησης του καταστατικού συγκροτείται από τα Π.Σ.
Εθνική Έπιτροπη Τήρησης Καταστατικού (Ε.Ε.Τη.Κ.)/ αποτελούμενη από επτά (7) μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ή Ε.Ε.Τη.Κ. είναι αρμόδια για παραπεμπόμενα μέλη των περιφερειακών οργάνων/ ενώ για τα μέλη του Π.Σ. κα] της Κ.Ε. αποφασίζει τα 'ίδιο το Π.Σ. ύστερα όπα εισήγηση της Ε.Ε.Τή.Κ.
4. Σημειωτέον ότι Έπιτροπη Τήρησης Καταστατικού (Ε.Τ.Κ.) εκλέγουν και τοπικά όλες ΟΙ Τ.Ο. Πυρήνες και Ν.Ε. με την αρμοδιότητα να επιλαμβάνονται καταστατικών παραβάσεων μελων των οργανώσεών τους. Μέλη τα όποια διαφωνούν για την ποινή πού τους επιβλήθηκε δύνανται να προσφύγουν στην Εθνική Έπιτροπη Τήρησης Καταστατικού (Ε.Ε.Τη.Κ.)/ της όποίας οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες.
5. Ή Ε.Ε.Τη.Κ./ καθώς και οι αντίστοιχες τοπικές Ε.Τ.Κ./ είναι επιφορτισμένες και για την τήρηση του Μητρώου μελων. Επίσης είναι αρμόδιες για την εποπτεία των εκλογικών διαδικασιών των Οργάνων των όποίων ελέγχουν την καταστατική τάξη.
6. Στην Ε.Ε.Τη.Κ. προεδρεύει με δικαίωμα ψήφου ο Γραμματέας του Οργανωτικού, μέλος του Π.Σ.
14


'Άρθρο 14. Εθνικές Επιτροπές της Κ.Ε.
1. Εθνική Έπιτροπη Πολιτισμικής Δράσης: ΕΊναι δεκαμελής, εκλέγεται και συνίσταται από τά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με την ίδια διαδικασία φανερής ψηφοφορίας που ισχύει για όλα τά όργανα. Ασχολείται με όλα τά θέματα που άπτονται της προαγωγής η προάσπισης του Ελληνικού Πολιτισμού. Οργανώνει πολιτισμικές εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες όταν αποδεδειγμένα θίγονται η απειλούνται στοιχεία, ευρήματα και απομεινάρια από διάφορες εποχές, εκφράσεις και εκδοχές του Ελληνικού Πολιτισμού. Στην Ε.Ε.ΠΟ.Δ. προΐσταται με δικαίωμα ψήφου Ο Γραμματέας Διαφωτισμού, μέλος του Π.Σ.
2. Εθνική Έπιτροπη Παιδευτικής Δράσης: είναι δεκαμελής, εκλέγεται και συνίσταται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με την ίδια διαδικασία φανερής ψηφοφορίας που ισχύει για όλα τα όργανα. Ασχολείται με όλα τα θέματα που άπτονται της προαγωγής η προάσπισης της Ελληνικής Παιδείας. Οργανώνει εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες όταν γίνουν αντιληπτές ενέργειες φαλκίδευσης η αλλοτρίωσης της Ελληνικής Παιδείας. Στην Ε.Ε.Πα.Δ. προΐσταται με δικαίωμα ψήφου Ο Γραμματέας Διαφωτισμού, μέλος του Π.Σ.
3. Εθνική Έπιτροπη Αλληλεγγύης: είναι δεκαμελής, εκλέγεται και συνίσταται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με την ίδια διαδικασία φανερής ψηφοφορίας που ισχύει για όλα τα όργανα. Ασχολείται με όλα τα θέματα που άπτονται των εσωτερικών σχέσεων αλληλεγγύης, φιλίας και συμπαράστασης μεταξύ των μελων του Κινήματος. Στην Αλληλεγγύη προΐσταται με δικαίωμα ψήφου Ο Γραμματέας του Οργανωτικού, μέλος του Π.Σ.
4.Σέ όλες τις Εθνικές Επιτροπές τον αρμόδιο γραμματέα του Π.Σ. αντικαθιστά αν χρειασθεί Ο αντίστοιχος του Β' Γραμματέας.
Άρθρο 15. 'Έκτακτες Επιτροπές της Κ.Ε.
Το Πολιτικό Συμβούλιο έχει την δυνατότητα να σχηματίσει υπό την βία της ανάγκης η της επικαιρότητας 'Έκτακτες Επιτροπές επανδρωμένες από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για δράσεις που δεν προβλέπονται από το παρόν καταστατικό. ('Όπως για παράδειγμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εργασίας, νεολαίας, καταπολέμησης ναρκωτικών κ.λπ.). Στις Επιτροπές αυτές θα προεδρεύει ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, εκτός των Α' η Β' γραμματέων.
Άρθρο 16. Ιδρυτική 'Οργανωτική Δομή
1. Ως μέλη του πρώτου Πολιτικού Συμβουλίου ορίζονται από το παρόν καταστατικό οι ιδρυτές και εμπνευστές του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ των οποίων τα ονόματα ακολουθούν με αλφαβητική σειρά :
Βαρδίκος Δημήτρης Ίεροδιάκονος Γιώργος Λεμοντζόγλου Βασίλης Μπεξης Eυάγγελoς
15


Μυτιληναίος Στέφανος Παλιβίδας Ηρακλής
Πάντου Σίλβα.
Ρασσιάς Βλάσης Τραμπάζαλης Ευάγγελος Τραυλού Σεμέλη Χριστοδουλάρης Σωκράτης Ψωμιάδης Γιάννης
2. Ή θητεία του πρώτου ιδρυτικού Πολιτικού Συμβουλίου ορίζεται τετραετής, με ημερομηνία που τρέχει άπα την επίσημη έγκριση του παρόντος καταστατικού από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
3. Μετά την συμπλήρωση των τεσσάρων ετών θα συγκληθεί τα πρώτο Συνέδριο του Κινήματος για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, Πολιτικού Συμβουλίου και Προέδρου.
4.το Πολιτικό Συμβούλιο μπορεί να παρατείνει τον χρόνο διεξαγωγής του πρώτου συνεδρίου σε 2 (δυο) ακόμα χρόνια, σύνολο 6 (έξι) από την ημερομηνία έγκρισης του καταστατικού, με σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε.
5. Μέχρι την εκλογή Προέδρου, τα καθήκοντα αυτού θα ασκούνται άπα τους 3 (τρεις) γραμματείς του Πολιτικού Συμβουλίου σε αγαστή συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του Π.Σ.
6. το Πολιτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει την ευθύνη να διορύσσει τα 100 μέλη της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής με θητεία ισόχρονη με του Π.Σ.
7. Σε περίπτωση που κάποιο μέλος του ιδρυτικού Π.Σ. αποχωρήσει, ή Κ.Ε. οφείλει να εκλέξει αντικαταστάτη μέσα από τα μέλη της.
8. το Πολιτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει την ευθύνη να διορίσει γραμματείς και πυρηνάρχες στις υπό σύσταση Τ.Ο. και πυρήνες του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ανά την Ελλάδα και τα εξωτερικό.
9. Ή θητεία των διορισμένων γραμματέων και πυρηναρχών ορίζεται σε τρία χρόνια. Μετά θα ισχύσουν οι διαδικασίες εκλογής που προβλέπονται από τα άρθρο 8 παρ. 1. του παρόντος καταστατικού. Από τούς 'ίδιους διορισμένους θα συσταθούν και οι πρώτες Ν.Γ. όπως προβλέπει τα άρθρο 8. παρ. 2. του παρόντος καταστατικού.
10. το Πολιτικό Συμβούλιο μπορεί να παύση ανά πάσα στιγμή τους διορισμένους γραμματείς και πυρηνάρχες και να τούς αντικαταστήσει με άλλους. Αυτό δεν ισχύει με όσους έχουν εν τω μεταξύ εκλεγεί, μετά την παρέλευση των τριών πρώτων ετών.
11. τα 'Άρθρο 16 θα ακυρωθεί με την έναρξη των εργασιών του πρώτου συνεδρίου .
•••

1 comment:

Tasis Plisis said...
This comment has been removed by a blog administrator.